cotidianul.ro, 15 iunie 2011
Victoria Anghelescu
Wagner: Die Walküre, Metropolitan Opera, 22. April 2011
"Walkiria" şi "Contele Ory", spectacole-vedetă la New York
 
 
Distribuţie de aur, dar rezerve faţă de punerea în scenă. Anunţarea spectacolului cu "Walkiria", la "Metropolitan Opera" din New York, pe care bucureştenii şi timişorenii l-au putut vedea în transmisia în direct prin satelit, la închiderea stagiunii, a stârnit entuziasmul tuturor iubitorilor de operă, nu numai al celor îndrăgostiţi de muzica lui Wagner.

Această cea mai complicată şi mai provocatoare producţie realizată vreodată pe scena de la Met, după afirmaţia directorul general al Operei "Metropolitan", Peter Gelb, a avut nevoie de trei ani pentru punerea în scenă. După aproape 20 de ani, magicianul Robert Lepage, cum este numit regizorul canadian, cunoscut pentru producţiile sale de operă, teatru şi film, a revenit la Met, cu o montare într-un decor extrem de sofisticat, cântărind 45 de tone, cel mai scump din istoria instituţiei, pentru că a trebuit să fie consolidată şi scena: „Producţia de faţă a fost puternic influenţată de Islanda, un tărâm al focului şi al gheţii, unde se petrec fenomene ciudate, parcă desprinse de pe o altă planetă, un loc în care eşti conectat la forţele invizibile ale Terrei, un loc în care natura îţi vorbeşte, astfel încât îţi dă o mulţime de idei regizorale pentru imagine, decoruri, muzică, efecte audio", explica Robert Lepage. Elemente hi-tech, decoruri ce-şi schimbă geometria în funcţie de sunetele de pe scenă sau de mişcările artiştilor, comandate de peste 20 de computere, tunuri video proiectând imagini digitale sunt componentele punerii în scenă care obligă cântăreţii la situaţii inedite.

Distribuţia spectacolului a fost una "stelară", cum a catalogat-o presa americană. După Covent Garden, uriaşul bas-bariton Bryn Terfel s-a impus cu un Wotan intens, nuanţat şi stilat, mai curând uman decât majestuos, favorizând contradicţiile personajului. Tronând pe fotoliul său împodobit cu berbeci, Fricka, interpretată de mezzosoprana americană Stephanie Blythe, justifică îndrăznelile zeului, în timp ce Brunnhilde a sopranei Deborah Voigt este remarcabilă, chiar dacă vocea ei este uşor stridentă, după părerea criticilor. Cu timbrul său întunecat, cu maniera rafinată de a cânta, tenorul german Jonas Kaufmann a reuşit un Sigmund fără egal, chiar dacă vocea lui pare acum mai puţin plină. Soprana olandeză Eva Maria Westbrock este considerată Sieglinde a acestui moment, pasionată, emoţionantă, radioasă. Cuplul este frumos, irezistibil. Alături de ei, basul Hans Peter König a fost un Hundin impresionant. Cocoţate pe scânduri ce par să zboare prin aer, Walkiriile au fost şi ele de primă mână.

Conducerea dirijorală i-a aparţinut celebrului James Levine, care a dirijat fiecare ciclu Wagner de la Met începând din 1989 şi pentru care "Walkiria" este una dintre operele predilecte. "«Inelul Nibelungilor» este una dintre acele opere de artă pe care crezi că le cunoşti, dar de fiecare dată când te întorci la ea, găseşti o mulţime de momente strălucitoare pe care nu le-ai sesizat cu aceeaşi forţă înainte", mărturisea Levine.

Criticile nu au întârziat însă să apară. Dispozitivul scenic al lui Lepage a fost numit un fel de robot monstruos, un "Transformer" care devorează totul, îngreunând spectacolul.

"Paradoxal, când rămâne nemişcat, unele imagini sunt superbe, ca în actul întâi, cu trunchiurile argintate sub zăpadă ale arborilor. Dar când se desfăşoară la vedere, cu zgomot, luând formele cele mai neaşteptate, gadgetul distruge magia. Nu mai rămâne aproape nimic din universul poetic al canadianului Robert Lepage, cu inventivitatea sa debordantă. Focalizat pe maşinăria sa, el neglijează orice punere în scenă actoricească, lăsând interpreţii imobili la rampă, când nu devin alpinişti aflaţi în pericol", scria Monique Barichella. În plus, prins de imensul angrenaj al decorului, regizorul a neglijat, jocul scenic al soliştilor. Indiferent de critici, această producţie revoluţionară a încântat spectatorii de la Met, iar calitatea vocilor o oferit un regal iubitorilor Operei şi ai lui Wagner.
 






 
 
  www.jkaufmann.info back top