Trouw, 2 juli 2017
Peter van der Lint
 
 
Konzert, Amsterdam, Concertgebouw, 4. Juni 2017
 
Het was een écht festival
Het 70ste Holland Festival is er eentje voor de archieven. Officieel afgesloten en de geschiedenis ingegaan. Maar sommige van de daar gepresenteerde topproducties liepen buiten het HF-kader nog gewoon door.
 
Twee succesvolle producties die er zonder het Holland Festival - de speeldata geven dat aan - vast ook geweest zouden zijn. Meer 'echt' festival was er meteen in het openingsweekend met Monteverdi's uitbundig geestelijke 'Mariavespers' in de seculier-industriële omgeving van de Gashouder en het spetterende galaconcert van Jonas Kaufmann en Eva-Maria Westbroek. Dat waren direct al muzikale hoogtepunten. Over Jonas zometeen meer.
.............
Maar ja, dat concert van Kaufmann en Westbroek. Weergaloos was het, geheel in de traditie waarin het HF supersterren zoals Callas een podium gaf. Als ze samen zongen, zoals in de grote scène uit 'Die Walküre', was er een chemie van jewelste. En in het liefdesduet uit Verdi's 'Otello' zinderde het tussen de twee dat het een aard had. Voor Kaufmann was het een opstapje naar zijn debuut in de hondszware titelrol in Verdi's opera in Londen. De kritieken daar op dat debuut waren goed, maar niet overdonderend.

Afgelopen woensdag was die 'Otello' hier live vanuit Londen in de bioscoop te zien. Uiteraard mis je in de bios de natuurlijke resonantie en draagkracht van de stem, omdat die daar versterkt is. Overdonderend was het misschien net niet, maar tsjonge, wat is die Jonas geschikt voor deze rol. Zijn Desdemona in Londen was Maria Agresta, die luid werd toegejuicht. Maar die chemie tussen Jonas en Eva-Maria, die was er in Londen met Agresta niet.


 
 
  www.jkaufmann.info back top