Sveriges Radio, gesendet am 22.1.2012
Tom Sandberg
 
Jonas Kaufmann - bildskön tenor - (Tom Sandberg möter en tenor)
Interview von September 2011
 
”Han inte bara sjunger underbart med sin smidiga, varma och maskulina röst, men han ser också förbaskat bra ut”. Det skrev tyska ”Der Spiegel” för några år sen i en recension av Kaufmanns cd ”Sehnsucht” som innehåller tyska operaarior från Mozart till Wagner, vilket säger en del om sångarens kapacitet.

Själv säger han att han gärna sjunger Wagner, men inte de tyngsta rollerna och inte alltför ofta. Han vill behålla stämmans flexibilitet och återvänder därför gärna till Mozart, även om han beklagar att han numera inte så ofta får tillfälle att sjunga sina Mozartroller. Numera är det Wagner som gäller - ”Lohengrin” och ”Parsifal” i första hand, men kanske ännu mer italiensk och fransk operarepertoar. Det fick stockholmarna erfara när Jonas Kaufmann tidigt i höstas var celeber gäst på Kungliga Operan under Jussigalan. Konserten bandades av SVT och sändes på bästa sändningstid några dagar senare.

Tom Sandberg träffade den karismatiske sångaren i samband med Jussigalan. Samtalet kom att fokusera mycket på vilka krav som ställs på en operasångare. Framför allt en hållbar teknik som tillåter många timmars daglig sång i kombination med en förmåga att ge sig hän utan att för den skull spränga den egna ramen – dvs rösten.

Att Jonas Kaufmann är en värdig efterföljare till stora tenorkollegor som Jussi Björling, Luciano Pavarotti, Placido Domingo m.fl. är knappast en överdrift!

Der Rundfunkbeitrag kann hier nachgehört werden


 
 
  www.jkaufmann.info back top