Kathimerini.gr, 14. Januar 2009
Του Ηλια Μαγκλινη
 
Η όπερα σήμερα σε γκρο πλαν
Ο Γιόνας Κάουφμαν που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο μάς προτρέπει να ακούμε ζωντανά τη μουσική
Είναι ψηλός και λεπτός, το πρόσωπό του βγάζει ένα ρομαντισμό άλλων εποχών, την ίδια στιγμή όμως έχει κάτι τρομερά σύγχρονο. Ο λόγος για τον Γερμανό τενόρο Γιόνας Κάουφμαν, μία από τις σημαντικότερες νέες λυρικές φωνές σήμερα, ο οποίος θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου σε ένα ρεσιτάλ, συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και με μαέστρο τον Μίκαελ Γκίτλερ.
«Μεγάλωσα μέσα σε μια οικογένεια όπου όλοι άκουγαν όπερες και συμφωνίες», λέει ο Γ. Κάουφμαν στην «Κ».
«Συνεπώς, το να ασχοληθώ επαγγελματικά με την κλασική μουσική ήρθε πολύ φυσικά - αν και δεν είχα καν ονειρευτεί ότι θα γινόμουν τραγουδιστής της όπερας».
Αν δεν ξέρεις ότι είναι τενόρος, θα έλεγες ότι είναι ποπ σταρ ή ηθοποιός. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο το παρουσιαστικό του ερμηνευτή στην όπερα. Οι πρώτες παραστάσεις της “Τραβιάτα” ήταν μια αποτυχία, διότι η πριμαντόνα ήταν παχουλή και δεν έπειθε ότι πεθαίνει από φυματίωση! Ωστόσο, στο παρελθόν, πολλοί λυρικοί τραγουδιστές ήταν οι “αστέρες του σινεμά” της εποχής. Επίσης, αν διαβάσετε επιστολές μεγάλων μουσουργών, θα δείτε πόσο άγχος είχαν οι ερμηνευτές των έργων τους να ανταποκρίνονται και ως προς το παρουσιαστικό στους ήρωές τους. Και να θυμίσω ότι η μεγάλη Μαρία Κάλλας ήταν σπουδαία ερμηνεύτρια και όχι μόνο ως προς τη φωνή. Μπορεί βέβαια σήμερα, με την εξέλιξη του σινεμά και της τηλεόρασης, η εικόνα να παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο. Η όπερα όμως είναι μια τέχνη που στην αρχική της μορφή δεν μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει σε “γκρο πλαν” αλλά από απόσταση. Σήμερα με τις κάμερες, αυτό έχει αλλάξει, κατά συνέπεια, το στοιχείο της εμφάνισης είναι πιο σημαντικό από ποτέ, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερο ρεαλισμό. Το απαιτεί και το κοινό».

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι του ρόλοι;

«Μερικές φορές νιώθω ότι όλοι μ’ αρέσουν το ίδιο. Ωστόσο, πολύ σημαντικός για μένα είναι ο Ταμίνο του “Μαγεμένου Αυλού”. Ελπίζω να επιστρέψω σε αυτό τον ρόλο - κι αν το καταφέρω, μετά από “Τόσκα”, “Κάρμεν” και “Λόεγκριν”, αυτό σημαίνει ότι διαχειρίζομαι καλά τη φωνή μου. Πρέπει επίσης να αναφέρω τον “Πάρσιφαλ”, τον Δούκα στο “Ριγολέτο”, τον “Ιδομενέο”... έχω σταθεί πολύ τυχερός».

«Ελάτε στο θέατρο!»

Σε αντίθεση με άλλους ομοτέχνους του, ο Κάουφμαν δεν θεωρεί το Ιντερνετ και το downloading επιβλαβή για τη μουσική. «Εγώ θεωρώ πολύ θετική εξέλιξη το downloading. Οτιδήποτε καθιστά προσβάσιμη στο ευρύ κοινό την κλασική μουσική, την τέχνη γενικά, είναι μόνο θετικό. Ενα σχόλιο μόνο: μην κλείνεστε σπίτι! Αφού τώρα έχετε δει όπερα στην τηλεόραση και στο Ιντερνετ... ελάτε και στο θέατρο. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία της ζωντανής συναυλίας!» Και τι θα μας τραγουδήσει στο Μέγαρο; «Είμαι ενθουσιασμένος που θα έρθω στην Ελλάδα, θέλω να το πω αυτό! Εχω επιλέξει άριες από την “Μποέμ”, την “Τόσκα”, την “Κάρμεν”, τον “Λόεγκριν” κ.ά. Η ορχήστρα του μαέστρου Γκίτλερ θα ερμηνεύσει εισαγωγές από τον “Κουρέα της Σεβίλλης”, τη “Δύναμη του Πεπρωμένου” κ.ά.».






 
 
  www.jkaufmann.info back top